Rumänien

familjer till övergivna barn

Felix Familjebyar i Rumänien

Caminul Felix två familjebyar i Oradea, Rumänien.

Caminul Felix Internationella Stiftelse, också kallad Felix Familjebyars Internationella Stiftelse.
Caminul Felix Verksamhets avsikt är att för övergivna och föräldralösa barn i världen möta fysiska, andliga, emotionella och sociala behov, i en kärleksfull familjemiljö.

Caminul Felix är ett uttryck av den kärlek och omsorg som föräldrar, ledare och socialassistenter lever ut. Verksamheten är också ett uttryck för tron på Guds omsorg som ger en helande miljö och upprättelse för alla barn.

Caminul Felix tog sin början 1990 strax efter kommunismens fall med en by i Oradea, i den västra delen av Rumänien. Idag har vår organisation två byar med 16 familjer som ansvarar för över 200 barn. För att vi ska kunna nå så många barn som möjligt  har vi utökat vår räckvidd  genom att starta Felix Family Villages International.

Berättelsen om Felix Familjebyar är en resa från Guds uppmaning till sitt folk att göra det som är det viktigaste: att ta hand om sina barn. Vår vision och strategi för att uppfylla denna uppmaning är att ge barn familjens gåva, vårda deras fysiska, andliga, emotionella och socioekonomiska behov.

Felix-konceptet, som innebär att  barnet tillsammans med en mamma och pappa som kallats för att fostra dessa barn som sina egna, har kallats en föredragen vårdmodell över hela världen. Modellen för Felix Familjebyar bygger på en fast biblisk grund för att fostra barn inom ramen för en gudfruktig mamma och pappa.

Efter mer än 20 års tjänst, till förmån för barn i Rumänien, är vi välsignade för vi kan se den konkreta frukt detta arbete har skapat. Eftersom många unga vuxna som växte upp i familjerna på Caminul Felix nu, efere at de blivit vuxna har framgångsrika karriärer. De bidrar till att återskapa det rumänska samhället, starta egnafamiljer. De förfogar över högre utbildning, utvecklar karriär inom en rad olika yrken såsom medicin, teknik och rättsväsende.

Många av familjerna på Caminul Felix fortsätter att ta emot  nya föräldralösa eller övergivna barn allteftersom de äldre barnen flyttar ut.

Några av de ursprungliga husföräldrarna har sett hur alla eller nästan alla barn som är placerade i deras omsorg flyttar ut. Genom en naturlig generationsvexling kan nya föräldrapar ta vid och fostra en ny generation barn. Nya husföräldrar och nya familjer bildas. Med hjälp av Caminul Felix-bostäderna som byggs kan de som flyttar ut erbjudas ett hem.

Miljoner barn, i alla åldrar, över hela världen, har lämnats övergivna genom olyckliga omständigheter. I detta övergivna tillstånd lever de sina liv i förtvivlan och ensamhet. Lidandet bland de förkastade barnen är vår kallelse. Vi tror att deras enda hopp om fullvärdigt liv är att ges en ny, riktig familj, med en mamma och en far, och med den trygghet och omsorg som en familj kan ge. Och den goda nyheten är att hundratals barn har fått gåvan att växa upp under trygga förhålanden i en kärleksfull familj, genom Felix Familjebyar i Rumänien.

Min berättelse…

Jag heter Timea, jag har bott på Caminul Felix sedan jag var sex år. Jag föddes i en stökig familj…

Som liten växte jag upp hos min mormor. Det berodde på att min mamma inte ville ta hand om mig…

Mitt namn är Emanuel (Gud med oss), eller Emi, som mina föräldrar och syskon kallar mig. Jag föddes den 12:e juni år…

Caminul Felix Sverige

Box 311 (Vallgatan 15)
573 24 Tranås

Kontakt:
Maria & Jörgen Lindberg

Rumänien

Bankgiro: 900-6495
SWISH: 123 900 64 95

Thailand

Bankgiro: 900-1264
SWISH: 123 900 12 64